Sve bitne informacije o
tegobama s grlom

Uzroci, simptomi i liječenje

Sve bitne informacije o
tegobama s grlom

Uzroci, simptomi i liječenje

Tegobe s grlom – kako prepoznati i ublažiti grlobolju

Svi smo već jednom doživjeli grebanje ili bolove u grlu, promuklost, probleme s glasom ili privremeno pucanje glasa. Upala grla i s njome povezane tegobe danas često predstavljaju razlog za odlazak liječniku. Neovisno o tome, je li proljeće, ljeto, jesen ili zima – čim je narušena prirodna funkcija sluznice dišnih putova, uzročnici bolesti i nadražaji lako mogu prodrijeti u ljudski organizam.

Zaštitni sloj sluznice ždrijela i što biste o tome trebali znati

Površina dišnih putova kod nosa, ždrijela i grkljana zaštićena je sluznicom koja ispunjava nekoliko zadaća. Ona je prirodna barijera protiv uzročnika bolesti i preuzima važnu funkciju zaštite i čišćenja. Sluznica u grlu pritom stvara vlažni zaštitni sloj koji virusima i bakterijama otežava prodiranje u stanice sluznice i uzrokovanje zaraze. Sva područja sluznice zajedno djeluju na očuvanje ove važne funkcije barijere, pri čemu svi marljivo filtriraju, vlaže i griju svoj dio. Šest velike i brojne male žlijezde slinovnice stvaraju slinu koja je u tu svrhu potrebna. Ova slina između ostalog regulira pH vrijednost u ustima, stvara enzime protiv nastanka bolesti te zaštitnički oblaže sluznicu grla i ždrijela.

Kako nastaje grlobolja?

Ako zaštitni hidratantni sloj sluznice ždrijela nije dovoljan, sluznica se isušuje te postaje osjetljivija, a uzročnici bolesti i štetne tvari lakše prodiru u tijelo. Mogu se pojaviti tipični simptomi blage grlobolje kao što su grebanje u grlu, suha usta i promuklost, dok se kod jake grlobolje mogu pojaviti i bolovi pri gutanju.

Uzroci grlobolje – virusna zaraza

Mnogi čimbenici mogu negativno utjecati na vlažni zaštitni sloj sluznice ždrijela. Upalu grla često uzrokuje zaraza poput prehlade. U do 95 % slučajeva razlog su virusi, često i takozvani rinovirusi. Zaraza koronavirusom također može biti uzrok za grlobolju.

Grlobolja bez prehlade

Grebe Vas u grlu, ali nemate nikakvih drugih simptoma prehlade? Iza toga se mogu kriti i drugi uzroci:

Nadražujuće tvari iz okoline

Nadražujuće tvari iz okoline

Jak vjetar ili klima uređaj u uredu mogu dovesti do isušivanja sluznice ždrijela zbog čega posljedično može nastati blaga grlobolja. Ona se dalje može razviti sve do upale grla.

Preopterećenje i gubitak glasa

Preopterećenje i gubitak glasa

Prekomjerno ili preglasno govorenje ili pjevanje može dovesti do preopterećenja. Kod intenzivnog korištenja glasa važno je da sluznica bude vlažna i da se zaštiti od isušivanja. U svrhu intenzivnog i dugotrajnog vlaženja može pomoći otapanje pastila za grlo u ustima kao što su pastile isla®.

Tegobe s grlom povezane s alergijama

Tegobe s grlom povezane s alergijama

Alergeni dospijevaju u nos, usta i grlo pa sve do pluća putem zraka te potom dolaze u kontakt sa sluznicama. Ako k tome još i nos natekne ili krene curiti, moramo više disati kroz usta te se sluznica ždrijela isušuje. Posljedično može doći do lakših tegoba s grlom kao što su promuklost ili grebanje u grlu. Ako se sluznica ždrijela dalje isušuje i ako se ne vlaži, to može dovesti do grlobolje koja je uvjetovana alergijama.

Tegobe s grlom kao nuspojava određenih lijekova

Tegobe s grlom kao nuspojava određenih lijekova

Tegobe s grlom ne pojavljuju se samo kod prehlada. Određeni lijekovi poput nekih antihistaminika, nekih antidepresiva ili lijekova za snižavanje krvnog tlaka mogu pogodovati nastanku suhoće usta. Time može doći do isušivanja sluznica te se narušava prirodna zaštitna barijera sluznice ždrijela. Tako zbog određenih vrsta lijekova indirektno kao posljedica nastaju tegobe s grlom.

Ograničena proizvodnja sline

Ograničena proizvodnja sline

Ako nas okružuje suhi zrak, ako puno govorimo ili prekomjerno konzumiramo cigarete i alkohol, sluznice dišnih putova brzo mogu isušiti, a posljedica mogu biti suha usta. Bolesti koje sa sobom donose smanjenu proizvodnju sline, primjerice Sjögrenov sindrom, također mogu izazvati simptome kao što je suhoća usta.

Grlobolja ljeti

Ljeto, sunce i – grlobolja. Za razliku od uvriježenog mišljenja, grlobolja se ne pojavljuje samo u hladno godišnje doba. Kada su jako vrući dani, u vozilima i uredima se previše rashlađuje klima uređajima. Posljedica toga mogu biti tegobe s grlom uzrokovane upravo tim oscilacijama u temperaturi. U tom slučaju dobro je koristiti pastile za grlo kao što su isla® kako bi se zahvaćene sluznice dugotrajno vlažile.

Imate intenzivnu grlobolju?

isla® medic

isla® medic

Kod intenzivnih tegoba s grlom i glasom
 • Pomaže kod tegoba povezanih s prehladom i grlom kao što su nadražajni kašalj i promuklost te kod suhih sluznica i iritacija glasnica
 • Učinkovita pomoć u regeneraciji i ublažavanju nadražaja kod zahvaćenih sluznica
 • Za odrasle i djecu stariju od 6 godina

Simptomatika kod grlobolje

Ako je vlažni zaštitni sloj sluznice ždrijela nadražen, tada se štetne tvari, virusi i bakterije lakše mogu nastaniti na sluznici. Posljedica toga su upale u predjelu grla i ždrijela koje se mogu manifestirati po boli. Grebanje u grlu, poteškoće s gutanjem i osjećaj poput knedle u grlu, sve ovo su tipični znakovi za nadraženu i suhu sluznicu ždrijela. Ako je glas promukao te je osobi teško govoriti, tijelo će reagirati čestim kašljucanjem i nadražajnim kašljem. Također i promuklost nije rijetkost, a u ekstremnim slučajevima može doći čak i do povremenog gubitka glasa.

Simptomatika kod grlobolje

Različite vrste tegoba s grlom

Blaga grlobolja

Blaga grlobolja kao što su suho grlo ili grebanje u grlu najčešće je više zamorno nego li ozbiljno stanje, ali ipak može biti signal za uzbunu. Ne čekajte predugo s poboljšanjem situacije. U ovom trenutku je važno da sluznica bude vlažna i da se zaštiti od isušivanja. Otapanje samo običnih bombona ili ispijanje puno tekućine dugoročno gledano neće pomoći. To vrijedi i za osobe koje pate od ograničene proizvodnje sline. Pastile isla® original osigurat će potrebno vlaženje sluznica. One su blagotvorne za grlo, pomažu kod napregnutog glasa i štite sluznicu od isušivanja i daljnjih iritacija. Tako se s dobrim osjećajem u ustima možete bezbrižno prepustiti svim dnevnim izazovima.

Blaga grlobolja
Intenzivna grlobolja

Intenzivna grlobolja

Ako prilikom gutanja osjećaju bol i grlo je natečeno, pogođene osobe često posežu za lijekovima protiv bolova. Pored toga je važno intenzivno i dugotrajno vlažiti sluznice usta i ždrijela te ih tako zaštititi od isušivanja. Pogotovo kod jake grlobolje pomažu pastile za grlo kao što su isla® medic acute s kompleksom hidrogela s islandskim lišajem i hijaluronom. Pastile učinkovito ublažavaju tegobe i podupiru regeneraciju zahvaćenih sluznica za oporavak usta i ždrijela.

Grlobolja kod djece

Grlobolja kod djece nije rijetkost, a iza nje se često krije prehlada. Međutim, i alergije mogu dovesti do bolnog grebanja u grlu, i to zbog suhe sluznice koja se kao posljedica onemogućenog disanja kroz nos može pojaviti kod začepljenog nosa. Kod tegoba s grlom važno je da se sluznice ždrijela zaštite od isušivanja. Otapanje pastila za grlo poput isla® junior mogu podržati intenzivno i dugotrajno vlaženje sluznica te na taj način ublažiti bol.

Grlobolja kod djece

Jeste li već probali?

isla® junior

isla® junior

Namijenjeno djeci kod tegoba s grlom i nadražajnim kašljem izazvanih prehladom
 • Ublažava tegobe s grlom kod djece starije od 4 godine
 • S finim okusom jagode i jednostavnom primjenom za djecu

Što pomaže protiv grlobolje?

Kod grlobolje prije svega pomaže jedna stvar, a to je vlaženje grla! Nadražena i suha sluznica mora biti dugotrajno zaštićena od isušivanja. Otapanje pastila za grlo kao što su isla® može podupirati intenzivno i dugotrajno vlaženje sluznica. Kod blagih tegoba s grlom poput suhoće usta ili promuklosti, isla® moos može donijeti olakšanje. Posebni ekstrakt islandskog lišaja učinkovito vlaži suhu i nadraženu sluznicu. Kod teških tegoba s grlom poput prehlade spas donose pastile isla® medic acute: Kompleks hidrogela s hijaluronskom kiselinom i posebnim ekstraktom islandskog lišaja odmah dvostruko podupiru nadraženu i suhu sluznicu ždrijela i štite od daljnjih iritacija.

 • Koji domaći pripravci pomažu protiv grlobolje?
  Grebanje i bolovi u grlu – ovdje olakšanje mogu donijeti domaći pripravci poput obloga s lukom, čaj od kadulje ili med. Postoje brojna korisna pomagala iz kuhinje koja mogu pomoći kod tegoba s grlom.
 • Preskočite sportske aktivnosti kod grlobolje
  Neovisno o tome radi li se samo o laganom grebanju u grlu ili grlobolji, kod tegoba s grlom uvjetovanih prehladom trebali biste se na kratko vrijeme odreći sporta. Drukčija je situacija u slučaju suhog grla zbog primjerice klima uređaja. U tom slučaju je bavljenje sportom dopušteno.
 • Kako spriječiti grlobolju?
  Dugotrajno vlaženje najvažnije je za zdravu sluznicu ždrijela, a sve kako bi se sluznicu zaštitilo od isušivanja, nadražaja i tegoba s grlom. Otapanje pastila za grlo poput isla® njeguje sluznicu i osigurava intenzivno i dugotrajno vlaženje.

Kada je vrijeme za odlazak liječniku?

Tegobe s grlom često se javljaju kao popratni simptom prehlade. Međutim, ako te tegobe intenzivno potraju dulje razdoblje, važno je prepoznati uzrok u konzultacijama s liječnikom jer ako grlobolja potraje dulje od tri tjedna, onda se smatra kroničnom.

Osobito u slučaju ako se osim grebanja u grlu pojavljuju još i drugi simptomi kao što su poteškoće s disanjem, zadihanost ili otežano disanje, potrebno je otići liječniku. Isto vrijedi i kod izraženih poteškoća s gutanjem, otečenih limfnih čvorova ili jednostrane grlobolje. Daljnji simptomi u slučaju kojih je izričito preporučeno posjetiti liječnika su šarlah, vrućica preko 39 stupnjeva ili poteškoće s disanjem.

Klinička slika bolesti u vezi s grloboljom

Grlobolja nije uvijek grlobolja – u grlu i ždrijelu može doći do upale različitih dijelova koja u konačnici dovodi do tegoba s grlom. Upale grla mogu biti raznovrsne, o grebanja u grlu do poteškoća s gutanjem. Samo liječnik može razlikovati sljedeće kliničke slike bolesti:

 • upala ždrijela (faringitis)
 • upala krajnika
 • upala grkljana/glasnica
 • šarlah
 • mononukleoza

Važno: Ako osoba osjeća da je bolest već napredovala, obavezno je potreban odlazak liječniku!

Jeste li već probali?

isla® original

isla® original

Naši klasici – kod tegoba s grlom i glasom

Štiti osjetljivu sluznicu od isušivanja i iritacija te vlaži sluznice. Dostupne u četiri fine vrste okusa.

Iz našeg bloga