Pitanja i odgovori

Korisne informacije o Prospanu® i simptomima prehlade poput kašlja i bronhitisa.

Općenito o Prospanu®

.

Prospan® proizvodi za kašalj su svestrani: mogu se koristiti kako za akutne oblike kašlja tako i za kronične upalne bolesti bronha. Prospan® s posebnim ekstraktom bršljana EA 575® ublažava kašalj i bronhitis na četiri načina: Prospan® otpušta sluz, pospješuje disanje, ublažava nagon na kašalj i upalu.

Svi Prospan® proizvodi protiv kašlja sadrže specijalni ekstrakt lista bršljana EA 575®. Ovaj poseban ekstrakt može učinkovito liječiti složeni proces iskašljavanja: Prospan® otpušta sluz zaglavljenu u bronhima, koja se može lakše iskašljati i tako napustiti tijelo. Zahvaljujući opuštajućem učinku na bronhije, suženi dišni putovi se proširuju i ponovno možete slobodnije disati. Osim toga Prospan® ublažava nagon za kašljem i bori se protiv upale.

Specijalni suhi ekstrakt lista bršljana pod nazivom specijalni ekstrakt bršljana EA 575®. Saponini su sastojci koji određuju učinkovitost bršljana. U suvremenoj i racionalnoj fitomedicini suhi ekstrakt lista bršljana koristi se kao lijek za učinkovito liječenje kašlja.

Prospan® proizvode za kašalj odlikuje činjenica da su proizvedeni po individualnom i jedinstvenom proizvodnom procesu. Ovaj ekskluzivni proces stvara vrlo poseban Prospan® specijalni ekstrakt bršljana EA 575®. Točan sastav i proizvodnja ekstrakta bršljana ima značajan utjecaj na njegovu stvarnu učinkovitost. Upravo iz tog razloga biljni ekstrakti nisu lako zamjenjivi i naš specijalni ekstrakt bršljana EA575® je stoga jedinstven!

Prospan® je svestran. Prospan® možete koristiti ne samo za akutne oblike kašlja, već i za kronične upalne bolesti bronha s kašljem. Mnogi drugi proizvodi mogu učiniti samo jedno ili drugo, tj. ili suzbiti želju za kašljem ili otpustiti sluz.

Nadalje, Prospan® sirup protiv kašlja se vrlo dobro podnosi i stoga ga mogu uzimati dojenčadi (za dojenčad mlađu od godinu dana posavjetujte se s liječnikom).

Još jedna prednost Prospan®-a je raznolik asortiman proizvoda: za svaku dobnu skupinu i širok raspon potreba postoji odgovarajuće rješenje. Ovdje pronađite oblik doziranja koji vam trenutno odgovara.

Da, specijalni ekstrakt bršljana sadržan u Prospan®-u je fitoaktivni sastojak koji je jako dobro proučen u smislu djelovanja i podnošljivosti. Pojam “phyto” dolazi iz grčkog i znači biljka. Danas se u suvremenoj, racionalnoj fitomedicini suhi ekstrakt lista bršljana koristi kao lijek za učinkovito liječenje kašlja. Istraživanje Instituta Allensbach pokazalo je da potražnja za biljnim lijekovima i dalje raste: Zanimljivo je da je 1970-ih samo oko 50% stanovništva koristilo prirodne lijekove; danas gotovo 75% pacijenata preferira biljne lijekove.

Različiti pripravci protiv kašlja imaju različite i vrlo ugodne okuse: Prospan® sirup protiv kašlja za dojenčad i djecu (konzultirajte se s liječnikom za dojenčad mlađu od godinu dana) ima voćni okus poput trešnje. Prospan® tekućina protiv kašlja, u bočici ili praktičnim štapićima, ima okus po mentolu, a Prospan® pastile karakterizira svjež okus naranče i mentola. Naše Prospan® šumeće tablete protiv kašlja imaju voćni okus naranče, a klasične Prospan® kapi protiv kašlja sadrže ulje paprene metvice, anisa i gorkog komorača, što im daje svježi, biljni okus.

Za najbolji mogući uspjeh liječenja uzimajte Prospan® sirup protiv kašlja kako je prikazano ovdje ili na uputama za pakiranje.

Za najbolji mogući uspjeh liječenja uzimajte Prospan® sirup protiv kašlja, u bočici kao što je prikazano ovdje ili na uputstvu za pakiranje.

Za najbolji mogući uspjeh liječenja, uzimajte Prospan® liquid za kašalj, u stick vrećici kao što je prikazano ovdje ili na uputstvu za pakiranje.

Za najbolji mogući uspjeh liječenja uzimajte Prospan® pastile protiv kašlja kako je prikazano ovdje ili na uputama za pakiranje.

Za najbolji mogući uspjeh liječenja uzimajte Prospan® šumeće tablete protiv kašlja kako je prikazano ovdje ili na uputama za pakiranje.

Da, Prospan® proizvodi dostupni su bez recepta. To znači da Prospan® možete potražiti u svojoj ljekarni bez recepta.

Budući da su lijekovi Prospan® dostupni bez recepta, dostupni su u svim lokalnim ljekarnama ili online ljekarnama bez recepta. 

Za proizvode Prospan® nije potreban recept, tj. dostupni su u ljekarnama bez recepta. No, mogu se preporučiti i na liječničkom receptu, posebno za odrasle:

Zakonska društva za zdravstveno osiguranje imaju mogućnost nadoknade troškova lijekova koji se izdaju samo u ljekarni i koji se izdaju bez recepta. Stoga neka društva za zdravstveno osiguranje nadoknađuju troškove Prospan®-a, ovisno o zakonskim naknadama. Kao pacijent također možete zahtijevati potrebne zdravstvene troškove u svojoj poreznoj prijavi u pojedinačnim slučajevima, ovisno o vašoj granici izloženosti. Zeleni recept i ljekarnički račun mogu pružiti dokaz o privatnim izdacima za lijekove. Stoga, kada preporučujete lijekove bez recepta kao što je Prospan®, zatražite od svog liječnika recept na zelenom receptu. Ovdje ćete pronaći pregled društava za zdravstveno osiguranje koja nadoknađuju lijekove bez recepta, kao i uzorak pisma za ispis kako biste podnijeli zahtjev za nadoknadu.

Prospan® dostupan je u ovim oblicima:

 • Prospan® sirup protiv kašlja, za djecu, oralna tekućina
 • Prospan® tekućina za kašalj, u bočici, za odrasle, oralna tekućina
 • Prospan® tekućina za kašalj, u stick vrećici, tekućina u porcijskoj vrećici za uzimanje
 • Prospan® pastile protiv kašlja, pastile za sisanje
 • Prospan® šumeće tablete protiv kašlja koje se uzimaju nakon otapanja u tekućini.

Za točnu dob i podatke o doziranju pogledajte relevantne letke s informacijama.

 • Prospan® sirup protiv kašlja već je pogodan za dojenčad. Za djecu mlađu od godinu dana koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom. Uvijek treba razjasniti uzrok kašlja kod dojenčadi.
 • Prospan® tekućina za kašalj, u bočici, Prospan® tekućina za kašalj, u stick vrećici te Prospan® pastile protiv kašlja i Prospan® šumeće tablete za kašalj prikladne su za primjenu kod odraslih i djece starije od 6 godina.

Prospan® se ne smije koristiti tijekom trudnoće ili dojenja jer nema dovoljno dostupnih studija.

Da, sei proizvodi Prospan® su bez glutena, odnosno ne sadrže gluten.

Dolje navedeni pripravci Prospan® ne sadrže laktozu 
Sastojak:

 • Prospan® sirup protiv kašlja
 • Prospan® Liquid sirup protiv kašlja
 • Prospan® tekućina za kašalj, u stick vrećici
 • Prospan® pastile protiv kašlja

Samo Prospan® šumeće tablete protiv kašlja sadrže laktozu (29,7 mg po tableti).

Da, svi Prospan® proizvodi za kašalj prikladni su za dijabetičare.

 • Prospan® sirup protiv kašlja: 2,5 ml tekućine sadrži 0,963 g zamjene za šećer sorbitol (Ph.Eur.) (= 0,08 BE)
 • Prospan® tekućina protiv kašlja: Sadrži sorbitol. Uz svaku aplikaciju isporučuje se 1,9 g sorbitola (5 ml).
 • Jedna Prospan® šumeća tableta protiv kašlja sadrži 382 mg ugljikohidrata (= 0,03 BE).
 • Jedna Prospan® pastila protiv kašlja sadrži 0,53 g maltitola i 0,53 g sorbitola (= cca. 0,09 BE)

Izuzev Prospan® šumećih tableta protiv kašlja (drugi sastojak: laktoza), naši Prospan® pripravci ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla. Prospan® pastile protiv kašlja su i vegetarijanske i veganske.

Prospan® tekućina protiv kašlja i Prospan® sirup protiv kašlja su vegetarijanski.

Zanimljive informacije o kašlju i bronhitisu

.

Kašalj je simptom prehlade koji obično teče u tri faze: Na početku prehlade bolesnici pate od suhog, nadražajnog kašlja s često pojačanim napadajima nadražajnog kašlja u prva dva do tri dana zbog neuobičajenog nadražaja ili upala sluznice.
Akutni bronhitis sa stvaranjem sluzi javlja se osobito često nakon prvotno suhog, nadražajnog kašlja. Akutni bronhitis sasvim je normalna nuspojava prehlade i traje do 14 dana. Tijelo se tada pokušava riješiti virusa i proizvodi više sluzi u bronhima. Kao rezultat toga, kašalj se pokreće kao mehanizam čišćenja.
U trećoj fazi, koja može trajati do osam tjedana, ovaj kašalj povezan s prehladom nestaje i pacijenti obično imaju samo suhi kašalj.

Neproduktivni kašalj (nadražujući kašalj) je suhi kašalj, produktivni kašalj je kašalj sa sluzi. Kada imate suhi kašalj, sluznica vašeg grla je nadražena i najmanje stvari mogu izazvati kašalj ili čak napadaj kašlja. To nas ili našu djecu lišava sna, osobito navečer i noću. Tijekom produktivnog kašlja dolazi do pojačanog stvaranja sluzi i ispljuvka. Iskašljavanje sluzi svakako treba podržati umjesto da samo potiskujete želju za kašljem.

Kašalj nije bolest sama po sebi, već simptom. Mogući uzroci su vrlo raznoliki. Primjerice, kašalj se može javiti u sklopu infekcije gripom (prehladom), kod raznih bolesti pluća, srca ili želuca, kao posljedica uzimanja lijekova, ali i kao izraz psihičkog poremećaja.

Kašalj je važan zaštitni refleks našeg tijela za čišćenje dišnih putova od tvari koje ih mogu iritirati i suziti. Jedan od najčešćih razloga za kašalj je virusna infekcija, poput prehlade ili akutnog bronhitisa. Neoštećen imunološki sustav bori se protiv patogena. Ali oslabljeni imunološki sustav omogućuje virusima da prodru u bronhije preko respiratornog trakta: zdrave stanice su napadnute i virusi se množe. Sluznica bronha reagira upalom. Ovdje oslobođene glasničke tvari djeluju kao kemijski podražaji. Često postoji i pojačano stvaranje sluzi, mehanički podražaj. Trepetljike više ne mogu ukloniti sluz. Osjetljive antene u našoj sluznici, koje percipiraju ove različite podražaje, šalju signale centru za kašalj u mozgu, koji pokreću refleks kašlja.

Glavni uzrok je zapravo pušenje, no uzrok mogu biti i bakterije, kao i dugotrajna izloženost dišnog trakta prašini, plinovima i parama. Kod kroničnog bronhitisa dolazi do zadebljanja sluznice bronha. Stvara se sve veća količina gustog, bjelkastog sluzavog sekreta. Tijelo se pokušava riješiti napadača; Međutim, zbog stalne iritacije, trepavice koje bi trebale ukloniti sluz gube svoju funkciju. S vremenom su potpuno uništeni, a bronhi postaju trajno upaljeni.

Kašalj je jedan od simptoma koji se lako možete sami izliječiti bezreceptnim lijekovima iz ljekarne. Važno je, također i za djecu, odabrati učinkovit lijek koji se dobro podnosi.

Prospan®

može osloboditi ne samo sluz, već i grč bronhijalnih mišića i time smanjiti nagon za kašljem.

Prečesto se antibiotici još uvijek koriste vrlo rano za liječenje bronhitisa. U većini slučajeva mogu se otkriti virusi umjesto bakterijskih uzročnika protiv kojih antibiotici nisu učinkoviti. Antibiotici bi imali smisla samo za rjeđe bakterijske infekcije.

Kao i curenje iz nosa, kašalj je također dio normalne prehlade, ali njegov vrhunac obično doseže tek kada se drugi simptomi već povuku. Sukladno tome, kašalj je često dugotrajniji od ostalih simptoma. Akutni kašalj povezan s prehladom može lako trajati 17 dana ili čak i duže. Općenito se također razlikuje akutni i kronični kašalj. Akutni kašalj ne traje više od osam tjedana. Prema definiciji SZO, kašalj se smatra kroničnim ako su kašalj i ispljuvak prisutni većinu dana tijekom najmanje tri mjeseca u dvije uzastopne godine.

Sljedeći simptomi zahtijevaju pojašnjenje liječnika: Akutni napadi kašlja i visoka temperatura. Za žućkastu, viskoznu sluz. S gnojnim ili krvavim ispljuvkom. Za suhi, nadražajni kašalj koji traje duže od dva do tri tjedna. Za bol, zveckanje i zviždanje pri disanju. Ako imate jak nedostatak zraka pod stresom. Ako nema odgovora ni na jednu primijenjenu terapiju. Za kašalj kod djece mlađe od 1 godine. Za dugotrajne simptome, tj. više od pet razdoblja kašlja u zadnja 24 mjeseca.

Bei Kindern unter einem Jahr ist bei Krankheitssymptomen der Arztbesuch immens wichtig! Bei den folgenden Kriterien sollten Sie auf jeden Fall mit Ihrem Baby auch im Verlauf eines grippalen Infekts einen Arzt aufsuchen: wenn Beschwerden länger als zwei Tage anhalten; wenn Fieber hinzukommt; wenn Ihr Baby beim Husten Anzeichen von Atemnot zeigt oder wenn sich blutiger Auswurf zeigt oder sich der Allgemeinzustand Ihres Kindes verschlechtert.

Kašalj je u osnovi važan zaštitni refleks u našem tijelu koji pomaže riješiti se viška sluzi i patogena. Stoga se nipošto ne preporučuju čisti lijekovi za suzbijanje kašlja. U slučaju infekcije, kašalj također uklanja klice iz tijela. Ipak, naravno da je nepodnošljivo, pogotovo mladim roditeljima, vidjeti svoje dijete kako kašlje ili hropće.

Zanimljive informacije o prehladama

.

731 / 5.000
 

Rezultati prijevoda

Rezultat prijevoda

Prehlada napreduje u tri faze, obično s vrlo tipičnim napredovanjem simptoma. Budući da uzročnici obično ulaze u tijelo kroz usta ili nos, prehlada obično počinje bolom u grlu. Nakon kratkog vremena javljaju se glavobolja i curenje nosa, a često i infekcija sinusa. Završetak takozvane krivulje prehlade obično je infekcija donjih dišnih putova, suhi, nadražajni kašalj, koji može prijeći u produktivan kašalj. Glavni razlog zašto prehlada uključuje sve ove simptome je taj što je dišni put jedinstven sustav: ne postoji barijera koja bi zaustavila patogene i oni mogu nesmetano putovati.

Naravno, želite izbjeći prehladu koliko god je to moguće. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ostali zdravi: Nemojte previše hladiti svoje tijelo. A ako vas ikada uhvati kiša: topli tuš i topli čaj učinit će da se ponovno osjećate ugodno. Ne zagrijavajte previše. Redovito provjetravajte. Spremnik za vodu na grijaču sprječava sušenje zraka u prostoriji. Jedite zdravo i bogato vitaminima. Pijte 2-3 litre tekućine svaki dan, na primjer razrijeđene voćne sokove ili biljne čajeve. Izbjegavajte alkohol i nikotin. Pokušajte smanjiti stres i dopustiti si češće opuštanje i održavati redovitu dnevnu rutinu. Redovita tjelovježba također vas održava u formi i jača imunološki sustav. Naizmjenično tuširanje i sauna također mogu doprinijeti jačanju imunološkog sustava.

Kao dodatne mjere, možete koristiti sljedeće jednostavne kućne lijekove za kašalj kako biste pospješili proces ozdravljenja: Omogućite svom tijelu odmor kako biste brže stali na noge ako ste prehlađeni. Vruća kupka (da, čak i kupka za stopala!) potiče cirkulaciju krvi i mobilizira vaš imunološki sustav. Kod prehlade, osobito u fazi prehlade, pomaže utrljavanje prsa mastima koje sadrže eterična ulja: borove iglice, eukaliptusa, mentola ili kamfora. Važno: Nikada ne koristite eterična ulja na dojenčadi i maloj djeci! Za umirenje sluznice i lakše iskašljavanje možete inhalirati slanom vodom ili čajem od kamilice. Podržavajuće djelovanje može imati i oblaganje prsnog koša: ako se jako znojite, koristite hladne obloge, a ako vam je jako hladno, koristite obloge od tople vode.

Za liječenje simptoma prehlade gornjih dišnih putova i za dodatno liječenje kroničnih i upalnih bolesti gornjih dišnih putova, npr. B. vidljivo kroz začepljen nos i začepljenost ili upalu paranazalnih sinusa (sinusitis), ovo je opcija: Sinolpan® s djelatnom tvari cineol. Lijek otpušta sluz, čisti nos, ublažava osjećaj pritiska i bori se protiv upale.

Prvo grebanje u grlu znači da su uzročnici bolesti obično ostali u vašem tijelu dan ili dva. Općenito, trebali biste osigurati netaknutu sluznicu usta i grla tako da puno pijete, izbjegavate suhi zrak za grijanje i održavate grlo i prsa toplima. Isla® med akut pastile za grlo mogu pružiti akutnu i učinkovitu pomoć Vašoj nadraženoj sluznici usta i grla. Formula Hydro+ iz isla® med akut s hijaluronskom kiselinom i biljnim ekstraktom islandskog lišaja prekriva i štiti sluznicu dvostrukim zaštitnim filmom. Ovo prianja i intenzivno vlaži i predstavlja savršen odmor za vaša usta i grlo. 

Još niste pronašli odgovor na svoje pitanje?

Kontaktirajte nas